هفته گذشته جلسهاي به نام «همانديشي استاندار با اصحاب رسانه » در استانداري يزد تشكيل گرديد. در هفت سالي كه از نشر آيينه يزد ميگذرد براي اولين بار بود كه ميديدم مديران نشريات يزد و شهرستانهاي استان اعم از كساني كه منتقد بودند يا تنها به درج و نشر اخبار ارسالي از ادارات ميپرداختند يا با نوشتههاي خود اعمال و گفتار دولت نهم و دهم را صرفاً پشتيباني مينمودند و يا گاه با كنايه و اشاره از عملكرد بعضي از دولتمردان انتقاد ميكردند در يك جلسه دعوت شدهاند.
نگارنده اين سطور اين امر را به فال نيك ميگيرد و با عنايت به مطالبي كه توسط بعضي از حاضران در جلسه ارائه گرديد وظيفه ميداند نكاتي را توضيح دهد:
آيينه يزد از آغاز انتشار تاكنون بدون وابستگي به حزب، دسته و انجمني بنا به رسالت روزنامه نگاري كه به آن پاي بند بوده با كمال ادب، احترام و با به كار بردن كلمات، جملات و عباراتي كه به شخصيت افراد بي احترامي نگردد عملكرد مسئولان را مورد انتقاد قرار داده و در حد توان و وسع مسائل فرهنگي، اجتماعي و سياسي را به اطلاع مخاطبان رسانده و با نقل مدارك و دلايل از عملكرد دولت نهم و دهم و گاه دولتهاي قبل انتقاد نموده است. در مواردي نيز ضمن رعايت احترام به شخصيت اجتماعي، سياسي و فرهنگي استانداران سابق، منتقد نحوه مديريت آقايان دكتر عاصي و مهندس محمد رضا فلاحزاده، در بعضي از بخشها بوده است.
اما مكرراً در اين ستون متذكر شده است از اقدامات و كارهايي كه در جهت رفاه و به نفع مردم اين ديار انجام دادهاند سپاسگزاري مينمايد. از همه مهمتر وظيفه خود ميداند در اين ستون اعلام نمايد در اين مدت استانداران يا معاونانشان اقدامي عليه اين نشريه انجام نداده يا به منظور به تعطيلي كشاندن و يا در جهت صدور تذكر و امثال آن رسماً يا كتباً دستوري مبني بر شكايت از اين نشريه صادر نكردهاند. گاهي در مجالس و محافل كه مديران و الامرتبه اجرايي استان را ملاقات مينمودم و يا برحسب اتفاق آنان را ميديدم آنچه ديگران شاهد بودند احترام متقابل بود.
بيان اين نكته ضروري است كه در معرفي آيينه يزد به دادگاه مطبوعات كه در نهايت ديوان عالي كشور راي صادره از طرف دادگاه يزد را «نقض بلاارجاع» اعلام نمود و مدير مسئول را تبرئه كرد يا در تذكرات غلاظ و شدادي كه با امضاي مسئولان وقت اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي يزد صورت گرفت مديران ارشد اجرايي استان نقشي نداشتند. بنابراين ضمن تاكيد مجدد و پذيرش مسئوليت همه اعتراضها و انتقادهايي كه نمودهام از يكايك آنها سپاسگزاري نموده و توفيقاتشان را در زندگي و در مسير پيشبرد انقلاب اسلامي ايران خواستارم بويژه آنكه بارها نوشته و گفتهام در برابر رزمندگان و ايثارگران و آزادگان و تمام افراد مجاهد و مبارز و خانوادههاي بزرگوار آنان كه از سالها پيش از پيروزي انقلاب اسلامي و يا در دوران دفاع مقدس و در چند دهه اخير سختيها را تحمل نموده و جانفشاني كردهاند سر تعظيم فرود ميآورم.
تجربيات گذشته نشانگر اين است كه استاندار جديد نبايد اجازه دهد فرد يا افرادي مانند چند سال گذشته امور فرهنگي و مطبوعاتي را به دست گيرند و بخواهند به زعم خويش و يا به حكم انجام وظيفه و در نهايت به علت نداشتن تخصص در زمينه فرهنگي و اجتماعي خود و اطرافيان را نه تنها پشتيبان بلكه «مجيزگوي»عملكرد دولت دكترحسن روحاني بدانند و يا به فكر حذف سليقه و خط فكري در نشريهاي باشند كه قانون مصوب جمهوري اسلامي بر وجود و فعاليتش صحه گذاشته است.
در برابر، بدان اميد كه نشريات «خود سانسوري» را به كناري نهاده و واقعيتها و حقايق را بنويسند و منتشر نمايند در يكي دو سال اخير شاهد بوديم كه اكثريت مديران ارجمند نشريات كه به همگي احترام ميگذارم طي نامه رسمي با مهر و امضا عملكرد روابط عمومي استانداري را مورد تائيد قرار دادند و چون مديرمسئول آيينه يزد از آن نهاد انتقاد ميكرد و در اين امر شركت نداشت زمينهاي آماده شد تا عدهاي از هواداران به انحاي مختلف و بيشتر از سالهاي قبل از آن و معمولاً با نام مستعار و با درج كلمات اهانتآميز و پيامكهاي تلفني و يا ارسال نامههايي به دفتر نشريه مدير مسئول را مورد لطف قرار دهند!!!. نمونهاي از دهها مورد مطلب چاپ شده در سايتها و نامه نگاريها همان چند سطري بود كه در حضور استاندار توسط نگارنده قرائت گرديد.
آقاي سيدمحمد ميرمحمدي استاندار در پاسخ به گفتهها و پرسشها در جلسه هم انديشي مطالبي اظهار داشت كه نظر خوانندگان را به بخشهايي از آن جلب مينمايد:
«جايگاه خودمان را بايد خود تقويت كنيم و نياز به انديشه و دانش داريم، عقلانيت بايد بر ما حاكم شود، مطبوعات بايد خودشان تغيير كنند و تعامل با يكديگر داشته باشيم، نگاه همه جانبه مشكلات را حل ميكند، مطبوعات در برابر همه رسالت دارند، نبايد تيترهاي دغدغه آميز بزنيم، روزنامهها بايد در مسير منافع ملي حركت كنند، مطبوعات رسالت سنگيني دارند، و بايد براي مردم انحراف مديران را بيان كنند.
اگر انتقاد نباشد راه خطا وجود دارد و انتقاد حتي اگر خصمانه باشد بازهم خوب است، پيام مردم دراين انتخابات براي همه بوده است، مطبوعات و همگي بايد در مسير پيام انتخاباتي گام برداريم، تغييرات مديريتها بايد در جهت شايستگي، لياقت، تدبير و كارداني باشد، برخورد خاصي با كسي ندارم همه را ايراني و خودم را در برابر همه مسئول ميدانم، مطبوعات نبايد بازوي دولتيها باشند بايد مطبوعات بازوي مردم باشند و مردم بازوي دولت باشند، آب از مشكلات اساسي است و از در و ديوار يزد صداي العطش شنيده ميشود. مطالب روزنامه بايد جذابيت داشته باشد و مردم به روزنامهاي علاقه دارند كه تحليل داشته باشد. كاريكاتور يك كار هنري است نگاه من استاندار درباره كاريكاتور غير پذيرشي نيست، فكر بلند در مطبوعات باقي ميماند. درباره تصميم گيريها چهارچوبها رعايت ميشود. روابط عمومي ما بايد فرا جناحي و با همه هماهنگ باشد.
مسائلي را كه مطرح كردهام عبارتند از: تامين آب، بحث صنعت و فن آوري و پژوهش، بيابان زدايي و تثبيت شنهاي روان و موضوع گردشگري. ضمناً مشاور فرهنگي به كار خواهم گرفت.»
پيشنهادهايي كه در اين شماره خدمت مقام ارشد اجرايي استان ارائه ميگردد به شرح ذيل به اطلاع خوانندگان ميرسد:
- دستورالعملي صادر گردد تا روابط عمومي همه ادارات مطالب مندرج در نشرياتي را كه مربوطه به آن اداره ميباشد بررسي نموده و به اطلاع مديران آن اداره برسانند و پاسخ مردم را بدهند.
- معمولاً هر هفته يك روز مديران كل و يا روساي ادارات پاسخگوي ارباب رجوع هستند اولاً استانداري و فرمانداري در آن روز جلسه و همايش نگذارند تا مديران بتوانند حداقل پنج، شش ساعت در هر هفته به اين امر اختصاص دهند و اگر احياناً آن روز تعطيل رسمي بود از طرف دفتر مديران براي روز قبل يا بعد از آن برنامه ريزي گردد تا جواب مردم داده شود.
- اكثريت مردم ايران در 24 خرداد ماه سال جاري به تغيير سياستهاي داخلي وخارجي راي دادند بنابراين آيا هيچ يك از مديران ارشد اجرايي كه طي 8 سال گذشته مجري سياستهاي دولت نهم و دهم بودهاند ميتوانند خود را همگام با عملكرد دولتمردان اعتدالگرا يا اصلاح طلب بدانند؟ چون اگر چنين بود نميگذاشتند بر سر كار باشند.
- افرادي كه تجربه مديريت در امور اداري ندارند گرچه در ستادهاي انتخاباتي دكتر حسن روحاني هم فعاليت نموده باشند اگر به سمت معاونت استانداري و حتي مدير كلي ادارهاي انتخاب شوند موفق نخواهند بود. ذكر اين نكته ضروري است كه پيروزي حجتالاسلام والمسلمين روحاني در خرداد ماه امسال خواست پروردگار، حضور پر شور مردم، حمايت همه جانبه آيتا... هاشمي رفسنجاني، حجه الاسلام والمسلمين سيدمحمدخاتمي از دكتر حسن روحاني و كنار رفتن دكتر محمدرضا عارف و برگزاري مناظرههاي انتخاباتي بود. گرچه ستادها نيز در حد امكان و توان فعاليت تبليغي داشتند اما به مصلحت نيست كساني كه سابقه مديريت ندارند بخواهند با انتصاب در سمتهاي مذكور سهم خواهي نمايند و استاندار نيز در جلسه هم انديشي اعلام كرد انتصابات بر اساس لياقت، تدبير، شايستگي و كارداني افراد ميباشد.
بنا به مصالحي انتخاب استانداران به تاخير افتاد اما به نظر نگارنده اين روش به نفع شهروندان نبوده و نخواهد بود بر اين اساس اگر قرار باشد بعضي از مديران كل ادارات نيز به خواست راي دهندگان به دولت يازدهم تغيير سمت بدهند براي اينكه امور اداري با كندي صورت نگيرد مناسب ترين راه اين است كه به نحو مقتضي در شوراي اداري تذكرات لازم را به مديران ادارات بدهند و از آنان بخواهند در رسيدگي به خواستههاي به حق مردم كوتاهي نشود. اين امر در صورتي تحقق پيدا ميكند كه علاوه بر تذكر و ارائه طريق نظارت مستمر و پي در پي آنهم نه در حد سخنراني و صدور بخشنامه بلكه به معني واقعي دستگاههاي ناظر وظايف خود را به نحو احس انجام داده و نتيجه را به مردم و مسئولان ذي ربط گزارش دهند تا ركودي در كارهاي اجرايي و اداري پيش نيايد و بتوان بيش از گذشته قدمهاي موثرتر و مثبت تر به نفع مردم برداشت.
معمولاً در ادارات عدهاي هستند كه با صدور ابلاغ و انتصاب مدير جديد به هر دليل رفتار و گفتار آنها هم تغيير ميكند و تابع رئيس تازه وارد ميشوند اما گذشته از اين بايد نماينده عالي مقام دولت زمينهاي آماده نمايد كه نه تنها دانشگاهيان، فرهنگيان و روزنامه نگاران بلكه عموم طبقات بتوانند نظرات و عقايد خود را اظهار نمايند.
قابل تامل اين كه در انتخابات مجلس نهم تعداد آراي باطله در شهرستان يزد حدود بيست هزار معادل راي چهارمين داوطلب نمايندگي بوده است. براي تغيير اين روشها بايد چارهاي انديشيده شود.
با يكي از مديران سابق كه همه روزه ميتوانست با استاندار ملاقات داشته باشد پيرامون مسالهاي صحبت ميكردم به مناسبتي اظهار داشت انتقادي كه در سر مقاله چند هفته پيش آيينه يزد مطرح شده بود را خوانده است.
پاسخ دادم چرا تذكري دوستانه و مشفقانه به مسئول ذي ربط ندادي؟ جواب داد طرح اين مساله در حد و اندازه وي نيست!!
بدان اميد كه مقامات اجرايي، اطرافيان را تشويق نمايند به عنوان مشاوراني امين بدون واهمه صادقانه حقايق را بازگو نمايند كه اين امر به صلاح و صواب نزديك تر است.
البته ناپسند و غيرقابل دفاع است كه در تاريخ اجتماعي و سياسي ايران ثبت و ضبط شود: رييس دولت نهم و دهم بين دو نماز به آقاي علي احمدي وزير آموزش و پرورش بگويد از مقام وزارت بركنار شدي!!
و مدتها بعد علي احمدي اظهار نمايد بركناري وي به علت تذكري بوده كه دوستانه و محترمانه به رييس جمهور داده است.
مدير مسئول
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 24,دسامبر,2024